Po pierwsze na jakiej Ty jesteś kaloryczności? Bo masz wielką rozbieżność, kiełbasy, szynki, gratki, chleby tostowe i cała inna przetworzona żywność - do wywalenia, o czym zostało już wspomniane, a Ty nadal to wrzucasz ... Nie wbijaj gotowej potrawy, czy składnika spożywczego, np. jak schab pieczony, tylko waż i zapisuj przed obróbką termiczną. [...]
Od wtedy, od kiedy w kazdym jajku znajduje sie zoltko. A zoltko to niestety zrodlo nienasyconych kwasow tluszczowych (kolo 15g na 100g, czyli mniej wiecej na 1,5 jajka). obrobka termiczna jaj, a za taka nalezy uznac robienie jajecznicy:P, powoduje utlenianie witamin i zdrowych tluszczow z zoltka, a zle zostaja poddane obrobce termicznej, co jest [...]
1.Każda obróbka termiczna powoduje jakieś tam straty witamin, minerałów, aminokwasów itd. Im dłuższa tym większe straty, aczkolwiek jeśli nie gotujesz jakoś przesadnie długo to nie masz co się martwić Dla pewności przygotuj se wszystko wieczór a mlekiem zalej rano i dopiero gotuj. Zalanie mlekiem rano, a nie wieczorem czasu zbyt wiele nie [...]
250g masz przed ugotoaniem czy po, wrzucaj produkty prze obróbką termiczną, dzemu za dużo, w ogóle jest zbędny, chyba że jakiś wałsny swój masz, ale to rozumiem żyżeczka czy coś ale nie 120g dzinnie
Gdyby tak było, to problem by dotyczył również mięs, ryb, jajek, czy nabiału. Zalecana obróbka termiczna nie ma negatywnego wpływ na produkty białkowe.
GLA to kwas tłuszczowy z grupy omega 6 należącej do tłuszczy wielonienasyconych. Szczególnie dobrze sprawdza się w chorobach skóry o podłożu zapalnym, gdyż kwasy omega 6 z natury wpływają na poprawę stanu zdrowia skóry, a GLA wykazuje dodatkowo właściwości przeciwzapalne. Często stosowany w terapiach przewlekłych chorób zapalnych skóry jak ŁZS. [...]
Około treningowo unikaj składników o działaniu przeciwzapalnym i dużej dawki przeciwutleniaczy. Ryby z puszki to ubogie odżywczo produkty -celuj świeże zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA I EPA). Płatków owsianych jest zdecydowanie na wyrost, tak duża ilość może zafundować problemy trawienne, zresztą istnieje szeroka gama bardziej [...]
Produkty ważymy przed obróbką termiczną, wbijaj normalnie "mięso z piersi z kurczaka" i ilość. Bo po ugotowaniu, to na dwa gryzy %-) te 80g i to może być niejasne. No i wymieniaj mięso, na te bardziej tłuste, ryby też. Na kolację wrzuciłabym węglowodany.
najlepiej jakbyś produkty podawał przed obróbką termiczną, np ile suchego ryzu jesz,czy pierś, wuglada na to że na tego jkotleta wlałeś 30g tłuszczu aby go usmażyć.
Masz dopiero 16 lat, aż tak restrykcyjnej diety nie musisz trzymać. Niemniej, wpisuj produkty zawsze przed obróbką termiczną - nie po, wyrzuć te pestki z dyni oraz gainera. Warzywa powinny być dodatkiem do każdego posiłku ( różnokolorowe ), spożywasz kaszę jaglaną z jajkiem? jak to się je? Rzeczywiście dieta jest jałowa odżywczo. Na czym [...]
btw czy coś się dzieje z tym forum, czy po prostu prawdopodobnie program antymalware/antywirusowy blokuje mi dostęp? Bo coś mi się krzaczy strona i nie chce często załadować ("czas połączenia przekroczony" itp.)... Co do świeżych owoców nigdy nie miałem powodów ich demonizować, z wyjątkiem osób, które cierpią na pewne typów schorzeń przewlekłych [...]
Nie ma sensu obcinać kalorii co dwa tygodnie. Obcinasz w momencie zastoju wagi. Ile wyszło Ci w zapotrzebowaniu? Bo sporo tych kalorii jest jak na redukcję. Rozkład makro sensowny. Miód wymieniłabym na świeże owoce. Chleb ograniczyła do jednej porcji dziennie, czy dwóch. Masz jeszcze kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana), płatki owsiane, [...]
po przeanalizowaniu faktów muszę stwierdzić iz sie myliłem - zawsze warzymy przed obróbką termiczną !!! mieso równiez zatem jesli mamy 200 g piersi surowej, po usmazeniu wazy np. 150 g to wartosci odżywcze mamy nadal jak dla 200 g !!!! pozdr.
[...] troche głupie ale musze je zadać: Czy do obliczania makroskładników brać wagę paszy (typu: kasza, ryż, strączkowe itp.) przed ugotowaniem czy po ugotowaniu? wszystko liczysz przed obrobka termiczna Bo ze 100gr ryżu z paczki po ugotowaniu robi mi się np. 200gr gotowego. Która waga mnie interesuje? interesuje Ci waga przed ugotowaniem czyli 100g
Wrzuć w ten sposób bo jest nieczytelnie http://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBI%C4%86_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIA%C5%81U.-t922822.html i makro przeklamane - 100 g makaronu to ponad 300 kcal - makaron - tak jak wszystko ważymy przed gotowaniem/smażeniem, inną obróbką termiczną. Za dużo odżywki i nabiału